Sugo Finto (Fałszywy sos)


Toskańska wieś nigdy nie należała do najbogatszych regionów Włoch. Z tego też względu na stołach żadko gościło mięso. Niemniej tutejsi rolnicy bardzo je cenili. Stąd wziął się Sugo Finto czyli oszukany sos, który w smaku ma przynajmniej sprawiać wrażenie, iż ma mocną mięsną bazę choć jest ściśle warzywny. Cała sztuka polegała bowiem na tym, aby stanowiąca podstawę sosu mieszanka warzyw była smażona aż do skarmelizowania się. To dawało wyrazistość smaku. Poza tym drobno pocięte warzywa nadawały strukturę sosowi i imitowały mielone mięso.







Składniki:

– 1 cebula drobno posiekana
– 1 marchew drobno posiekana
– 1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
– ząbek czosnku drobno posiekany
– puszka pomidorów
– 2 łyżki siekanej bazylii
– pół szklanki czerwonego wina
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Na oliwie smażyć marchew, seler oraz cebulę tak długo aż ta ostatnia zacznie brązowieć (około 20 minut).
    • Dodać wino i odparować je.
    • Dodać pomidory, czosnek oraz bazylię. Posolić, popieprzyć i dusić na wolnym ogniu około pół godziny.

Sos można podawać z grzankami lub makaronem

(Poniższy film przedstawia przepis na Sugo Finto z makaronem Tagliatelle)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych