Fajita / Fajitas (Placek nadziewany paskami mięsa)


Fajita to jeden z wariantów meksykańskiego zestawu dań, które polegają na faszerowaniu tortilli – właściwie w większym stopniu jest przywiązana do kuchni Tex-Mex i siłą rzeczy północnego Meksyku. Najbliżej jej do Burrito. Podobny jest stosowany zazwyczaj sposób zawijania placka – w obu przypadkach jest to pszenna tortilla. W przypadku Fajita kluczową sprawą jest jednak sam farsz. Pierwotnie nazwa Fajita miała się odnosić do szpondru czy też mostka wołowego z którego przyrządzano nadzienie. W latach 70-tych górę wzięła jednak teoria wedle której faja oznacza pas, a fajita to mały pasek mięsa. Do dziś utarło się więc, że w Fajita chodzi przede wszystkim aby mięso pociąć na paski, a czy będzie to wołowina, zeszło na drugi plan. Nawet popularniejsza zrobiła się Fajita z kurczaka.
Fajita to właściwie nazwa odnosząca się do samego farszu. Nie trzeba go nawet zawijać w pszenny placek (niekiedy używa się też kukurydziany). Mięsne paski równie dobrze można serwować np. z ryżem.



Składniki:

– 3 pojedyncze piersi kurczaka, pocięta na paski
– 3 słodkie papryki (różnokolorowe) pokrojone w paski
– 2 cebule posiekane na cienkie półplasterki
– sok i skórka starta z 2 limonek
– 2 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– pół łyżeczki mielonego chili
– łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki oleju
– 8 pszennych tortilli
– porcja guacamole
– kwaśna śmietana (lub zwykła śmietana z dodatkiem jogurtu)

Przygotowanie:

    • W misce połączyć sok i skórkę limonki, cukier brązowy, oregano, chili i cynamon. Całość dokładnie wymieszać.
    • W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć mięso i odstawić na pół godziny
    • Na patelni rozgrzać olej. Około obsmażyć na nim kawałki kurczaka (około 5 minut) i dodać paprykę oraz cebulę. Smażyć kolejne 5 minut.
    • Farsz rozłożyć na podgrzanych wcześniej tortillach.
    • Dodać nieco guacamole i łyżkę śmietany, po czym zwinąć placek podobnie  jak w burrito.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych