Kiełbasa Morteau to regionalna chluba Jury, leżącej na wschodzie Francji u podnóża Alp. Jak to w regionach wyżynnych i górskich tutejsi mieszkańcy uwielbiają przygotowywać sobie pożywne zapiekanki. Ofiarą tego trendu padła również lokalna wędlina serwowana pod postacią Gratin Morteau.
Składniki:
– 2 kiełbaski z Morteau
– 150 gr sera Comte utartego (ew. może być Gruyer)
– marchew posiekana w talarki
– cebula posiekana w półtalarki
– szalotka drobno posiekana
– ząbek czosnku drobno posiekany
– bouquet garni
– puszka pomidorów
– 4 łyżki masła
– 4 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Trzy łyżki masła rozpuścić na patelni i przesmażyć na nich cebule, szalotkę, czosnek i marchew. Po 10 min. Wszystko posypać mąką, dodać pomidory i bouquet garni. Dusić pół godziny. Na koniec pozbyć się pęczka z ziołami
- Kiełbasy gotować w wodzie około 20 minut. Po wyjęciu ostudzić, zdjąć skórę i pokroić na plasterki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Żaroodporne naczynie wysmarować resztą masła. Na dnie ułożyć kiełbasy, polać sosem pomidorowym i posypać serem. Piec 10 minut.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)