Imjadara, czyli zielona soczewica z bulgurem, to libańskie danie podobne nieco do soczewicy z ryżem czyli Mujaddary. Podczas gdy to danie dość popularne szczególnie w dużych miastach, takich jak Bejrut, soczewica z bulgurem jest zdecydowanie mniej znana, a serwuje się ją raczej na prowincji. Imjadara stanowi zarówno danie samoistne, jak i dodatek do mięs oraz ryb.
Składniki:
– 250 gr zielonej soczewicy
– 250 gr bulguru
– 1 litr bulionu
– 2 cebule, drobno posiekane
– 2 łyżeczki kminu mielonego
– garść liści kolendry, posiekanych
– garść liści mięty, posiekanych
– łyżka masła
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować wodę.
- Wrzątek nieco osolić, wsypać soczewicę i gotować na ostrym ogniu około kwadransa.
- W dużym rondlu podgrzać oliwę i około 3 – 4 minuty podsmażać cebulę.
- Dodać kmin i bulgur. Doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę.
- Do rondla wsypać soczewicę. Całość zalać bulionem.
- Bulion zagotować i dalej gotować bulgur około kwadransa na małym ogniu.
- Po kwadransie wyłączyć gaz. Garnek przykryć i pozostawić jeszcze na ok. 10 minut.
- Ryż soczewicę z bulgurem wyłożyć na półmisek, podlać roztopionym masłem i oprószyć kolendrą oraz miętą.