Co może wydawać się dość niezwykłe Intingolo di Fegatini (zwany też Sugo di Fegatini), czyli sos przygotowywany na bazie wątróbek, we Włoszech jest tradycyjnym dodatkiem do zup, a szczególnie bulionu z makaronem. Takie połączenie nazywane Minestre in brodo „rinforzato” czyli zupa na wzmocnienie w istocie jest tradycyjnym daniem przeznaczonym dla chorych, rekonwalescentów, a także kobiety w ciąży. Wątróbka zapewniałe lepsze ukrwienie pacjenta.
Intingolo di Fegatini zwykle łączy się także z makaronem, polentą albo ryżem.
Składniki:
– 8 kurzych wątróbek umytych i grubo posiekanych
– 1 cebula drobno posiekana
– 1 marchew drobno posiekana
– 1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
– ząbek czosnku drobno posiekany
– pomidor obrany ze skórki i posiekany
– pół kieliszka czerwonego wina
Przygotowanie:
- Na oliwie zrumienić cebulę, marchew, seler oraz czosnek
- Dodać wątróbki i smażyć dalje przez pare minut.
- Dodać wino i je odparować.
- Dodać pomidora i groszek. Dusić kwadrans.
- Na koniec dodać sól i pieprz