Miecznik to prawdziwy morski symbol Kalabrii. Połowy tej ryby w Zatoce Mesyńskiej odbywają się już od wieków. Ryba ta jest tu tak ceniona, że na koniec sezonu połowów w pierwszych dniach lipca w rybackiej miejscowości Bagna Calabra (gdzie co piąty mieszkaniec to rybak) odbywa się specjalne święto miecznika. Wówczas do wieczora są serwowane potrawy z tej ryby, a jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych to Involtini di Pesce Spada zawijane i grillowane szaszłyki.
Składniki:
– pół kg miecznika pokrojonego w cienki prostokątne kawałki (wymiary 5×10 cm)
– 100 gr gotowanego na parze mięsa miecznika
– 50 gr tartego sera Caciocavallo
– 50 gr bułki tartej
– 10 posiekanych czarnych oliwek
– 2 małe cebule pokrojone w ósemki
– świeże liście laurowe (suszone można namoczyć w wodzie)
– porcja sosu Salmoriglio
Przygotowanie:
- Kawałki miecznika nieco rozklepać.
- Gotowaną rybę drobno posiekać i wymieszać ją z serem, bułką tartą oraz oliwkami, tak aby powstała pasta.
- Małe porcje farszu umieszczać na kawałkach ryby i zawijać.
- Tak powstałe roladki nadziewać na patyczki do szaszłyków, przekładając je kawałkami cebuli oraz liśćmi laurowymi.
- Grillować około 20 minut smarując je sosu Salmoriglio (można użyć patelni grillowej jak na przepisie na filmie poniżej). Pastę tą także podawać do jedzenia ryby
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)