Ciężki warzywny skład tego Minestrone wskazywałby raczej na północnowłoską, podalpejską kuchnię. Nic jednak bardziej mylnego. Przepis ten jest typowy dla samego południa półwyspu Apenińskiego, czyli Kalabrii. Nie mniej trzeba przyznać, że fasola przywędrowała tu z północy, a taka kombinacja warzyw spożywana jest raczej w chłodniejszych okresach.
Składniki:
– 200 gr suszonej fasoli – białej lub borlotti – namoczonej przez noc
– pół główki kapusty włoskiej poszatkowanej
– pół kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
– 300 gr boczku pokrojonego w słupki
– litr wody
– peperoncino posiekana na plasterki
Przygotowanie:
- Ziemniaki oraz kapustę umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Posolić.
- Gotować aż kapusta zmniejszy nieco objętość. Dodać fasolę. Popieprzyć, posolić i gotować do miękkości
- Na patelni podsmażyć boczek i dodać go pod koniec gotowania zupy wraz z peperoncino