Ten prosty irlandzki gulasz (stew) jagnięcy zrobił już karierę na całym świecie i nikomu nie trzeba go reklamować. Pierwotnie w luksusowej wersji był przygotowywany z mięsa jednorocznych jagniąt, tzw. Hoggetów, które jest dostępne tylko na wiosnę i wczesnym latem. Poza tym z warzyw dodawało się do niego wyłącznie ziemniaki i cebulę. Z czasem przepis na Irish Stew zliberalizował się – jako pierwsze pojawiły się w nim marchewki.
Składniki:
– 1,5 jagnięciny, najlepiej karkówki lub łopatki odciętej od kości pokrojonej w kostkę
– 4 cebule pokrojone w kostkę
– 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 4 marchwie pokrojone w kostkę
– 3 pory pokrojone w plasterki
– 100 gr poszatkowanej kapusty
Przygotowanie:
- Mięso zalać wodą, zagotować i odcedzić.
- Jagnięcinę z powrotem włożyć do garnka i dodać jeszcze kości, marchew, cebulę oraz pory. Doprawić solą oraz pieprzem, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny (szumowinę usuwać na bieżąco)
- Na pół godziny prze końcem gotowania do garnka dodać ziemniaki, a kapustę 5 minut przed dojściem.
- Irish Stew nie może być zbyt rzadki, nadmiar wody przed końcem duszenia trzeba więc zredukować.