To niewielkie danko, które przed wiekami powstało na dworze sułtana. Ze względu na kształt nazwano je Kadin Budu czyli kobiece uda (Kofte to ogólna nazwa odnosząca się do mielonych kotlecików). Najlepiej nadaje się do nich mięso z udźca jagnięcego, można jedna także używać łopatki. Aby uczynić je jeszcze bardziej delikatnym Turcy dodają do masy tarty ser Kasar Peynir, podobny do bałkańskiego Kashkaval.
Składniki:
– 500 gr mielonej jagnięciny (najlepiej z udźca)
– cebula, drobno posiekana
– 100 gr ryżu ugotowanego i ostudzonego
– 50 gr Kasar Peynir, tartego (ewentaulnie innego podobnego sera, takiego jak Kashkaval, Cacicavallo)
– garść siekanej pietruszki
– 100 gr mąki
– 2 jajka, roztrzepane
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić cebulę, po czym dodać połowę mięsa. Smażyć około 10 minut.
- Mięso zdjąć z ognia. Odstawić aby przestygło.
- Dodać pozostałe mięso, ryż, ser i pietruszkę. Całość wymieszać aby powstała jednolita masa.
- Z mięsa uformować małe podłużne kotleciki i wstawić je na kwadrans do lodówki.
- Kotleciki obtoczyć w jajku i mące.
- Smażyć na pozostałej oliwie z obu stron, aż się zrumienią.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w tureckiej wersji językowej.)