Karedok (Sałatka warzywna)


Sałatka Karedok wywodzi się z zachodniej Jawy. Jest nieco podobna do innej, bardziej znanej indonezyjskiej sałatki Gado Gado. W tym przypadku warzywa nie są jednak gotowane – stąd inna nazwa Lotek Atah czyli surowy Lotek (to alternatywne określenie dla Gado Gado) – a sos jest nieco ostrzejszy.



Składniki:

ogórek pokrojony w kostkę,
– ćwiartka kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
– szklanka kiełków fasoli
– garść listków bazylii tajskiej lub cytrynowej (ew. zwykłej)
– czerwona cebula pokrojona w piórka
papryka pokrojona w kostkę
– kilka kulek bakłażana groszkowego, pokrojonych (niekoniecznie)
Sos:
chili drobno posiekane
– łyżeczka zmielonego czerwonego pieprzu (można zastąpić dodatkowym chili)
– 50 gr orzechów ziemnych utłuczonych
– 1 łyżeczka utartego świeżego galangalu (ew. imbiru)
– łyżka cukru brązowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– łyżeczka Terasi (ew. łyżka sosu rybnego lub sojowego)
– 100 ml wody
– łyżka oleju

Przygotowanie:

    • Wszystkie warzywa wymieszać w misce
    • W małym rondelku zagrzać olej i dodać pozostałe składniki sosu (poza wodą). Smażyć minutę.
    • Dodać wodę i zagotować. Sos ostudzić.
    • Sos należy zrobić pół godziny przed podanie a dodać do warzyw już na stole. Wymieszać.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych