Medoc, a w szczególności Pauillac to nie tylko wspaniałe wina, ale równie wysokiej klasy jagnięcina, o czym najlepiej świadczy fakt, że jednym z pięciu Premier Grand Cru jest Chateau Mouton. Przez wiele wieków pasterze z głębi kraju korzystali bowiem z faktu, iż nad Atlantykiem zima przebiega łagodnie, a trawa zawiera sporo soli i jodu. Wraz z nadejściem jesieni, po winobraniu przepędzali swoje owce właśnie do Pauillac. Winiarze też na trym korzystali, bo zwierzęta w tym czasie doskonale nawoziły im ziemię. Wkrótce okazało się też, że jagnięcina wypasana w Medoc ma niepowtarzalny smak i osiąga na rynku najwyższe ceny. Tutejsi rolnicy postanowili więc określić ją mianem Agneau de Pauillac, a w 1985 toku zarejestrowali ją jako własną markę z własną pieczęcią jakości. Dziś oczywiście w eleganckich Chateau Mouton, Chateau Lafite czy Chateau Latour owiec się nie wypasa – jadanie z Pauliac sprowadza się z całego Bordeaux. Proste pieczenie udźca czy też łopatki czyli właśnie L’Epaule d’Agneau, to jeden z najlepszych sposobów na wydobycie smaku z tutejszej jagnięciny. Określenie Rôtie Boulangère można tłumaczyć jako pieczone po piekarsku. Ta metoda charakteryzuje się użyciem ziemniaków, na których zapieka się mięso.
Składniki:
– 2 łopatki jagnięcej
– 1 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
– pół cebuli pokrojonej w półplasterki
– 40 gr słoniny pokrojonej w kostkę
– główka czosnku
– liść laurowy
– 3 gałązki tymianku
– szklanka rosołu z kury
– 40 gr masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C
- Cebulę zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, słoninę, laur i zalać rosołem. Wstawić do piekarnika na pół godziny, po czym wyjąć i odstawić
- Temperaturę w piekarniku podnieść 240 st. C. Łopatki umieścić na ruszcie, a pod spodem umieścić brytwannę. Włączyć termoobieg i piec 30 minut, po czym obłożyć czosnkiem i piec jeszcze 10 minut.
- Do umieszczonej w piekarniku brytwanny włożyć ziemniaki z cebulą. Po kolejnych 10 minutach pieczenia łopatki obłożyć tymiankiem. Piec jeszcze 10 minut (jeśli w pewnym momencie mięso zacznie się zbyt mocno przypiekać obłożyć je folią).
- Przed podaniem jagnięcinę posolić, wyłożyć na ziemniakach i podlać sosem, który spłynął do brytwanny.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)