Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Liempo (Boczek pieczony) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Liempo (Boczek pieczony)

Wieprzowina to ulubione mięso mieszkańców Filipin. Bardzo ceną jego soczystość. Stąd duża popularność tłustych kąsków, takich jak boczek – używa się go m.in. w słynnej Binagoongan Baboy. Filipińczycy mają też oddzielny przepis na pieczony boczek Liempo. Podaje się go z ryżem oraz octem (najlepiej smakowym, np. czosnkowym).
Liempo ma swoje nazwy regionalne: Inihaw na wyspie Luzon oraz Sinugbaw rejonie Visayana.

(Poniżej alternatywny przepis na boczek – w jego przypadku mięsa się nie podgotowuje, ale od razu trafia do piekarnika)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych