Muersi to tradycyjna potrawa apulisjkich rolników (szczególnie tych z półwyspu Salento). Zwykli jadać ją rano, przed wyjściem do pracy w gajach oliwnych. Jej nazwa w tutejszym dialekcie zwykła odnosić się do mało przejrzystej mieszaniny. I takie jest to danie. W Apulii do jego przygotowywania zwykło się używać Cime di Rapa czyli tzw. rzepy brokułowej, dzikiej cykorii oraz chlebka Frise. W Polsce można zastosować brokuły z garścią szpinaku i zwykły chleb staropolski.
Składniki:
– 8 kromek czerstwego chleba pokrojonych na kawałki
– 200 gr różyczek brokuła
– 200 gr szpinaku
– 200 gr ugotowanej fasoli, zielonego groszku lub ciecierzycy (może być mieszanka)
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Brokuła zblanszować tak aby był jeszcze chrupiący
- W rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić na niej chleb
- Dodać warzywa i smażyć około 5 minut.
- Doprawić solą i pieprzem
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)