Muersi (Brokuły zasmażane z chlebem)


Muersi to tradycyjna potrawa apulisjkich rolników (szczególnie tych z półwyspu Salento). Zwykli jadać ją rano, przed wyjściem do pracy w gajach oliwnych. Jej nazwa w tutejszym dialekcie zwykła odnosić się do mało przejrzystej mieszaniny. I takie jest to danie. W Apulii do jego przygotowywania zwykło się używać Cime di Rapa czyli tzw. rzepy brokułowej, dzikiej cykorii oraz chlebka Frise. W Polsce można zastosować brokuły z garścią szpinaku i zwykły chleb staropolski.




Składniki:

– 8 kromek czerstwego chleba pokrojonych na kawałki
– 200 gr różyczek brokuła
– 200 gr szpinaku
– 200 gr ugotowanej fasoli, zielonego groszku lub ciecierzycy (może być mieszanka)
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Brokuła zblanszować tak aby był jeszcze chrupiący
    • W rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić na niej chleb
    • Dodać warzywa i smażyć około 5 minut.
    • Doprawić solą i pieprzem


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych