Ossobucho, czyli gicz cielęca, podawane z nieodłącznym risotto to oczywiście specjalność Mediolanu – patrz: Ossobuco alla Milanese. Nie mniej słynący z hodowli wspaniałego bydła Toskańczycy – przede wszystkim krowy rasy Chiana – przepadają za podobnym daniem. Ossibuchi alla Toscana nie dusi się jednak w samych pomidorach, ale także warzywach.
Składniki:
– 4 duże kotlety z giczy cielęcej po ok 350 gr każdy (z kostką), jeśli są mniejsze może być 8 lub 12
– 2 cebule pokrojone w półplasterki
– 2 marchewki pokrojone w plasterki
– 4 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
– puszka pomidorów bez skórki
– pół litra czerwonego wina
– 4 łyżki oliwy
– mąka
Przygotowanie:
- Kawałki giczy obtoczyć w mące.
- Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cielęcinę.
- Z patelni zdjąć mięso i wrzucić cebulę, marchew i selee. Smażyć około 10 minut.
- Z powrotem dodać mięso, pomidory i zalać winem (wszystko musi być przykryte płynem, jeśli nie jest dolać wina).
- Posolić i popieprzyć. Przykryć.
- Dusić całość około godziny, przekręcając mięso od czasu do czasu