Panga

Panga to wyjątkowo niejednoznaczna nazwa obejmująca co najmniej kilka gatunków sumowatych ryb żyjących w słodkich wodach Azji Południowo-Wschodniej. Jest wśród nich m.in. znany także w akwarystyce Sum Rekini (łac. Pangasianodon hypophthalmus), a także gatunki łac. Pangasius bocourti oraz Pangasius pangasius. Pierwszy z nich, w krajach anglosaskich zwany Basa, a w Europie kontynentalnej właśnie Panga dochodzi do 120 cm długości (w przypadku Suma Rekiniego ok. 140 cm).
Stały się słynne w pierwszej dekadzie XXI wieku, kiedy to Wietnamczycy hodujący je w Mekongu zaczęli zalewać Pangami rynki USA i Europy. Pojawiły się nawet oskarżenia, że warunki hodowli (ogromne zagęszczenie i brudna woda) oraz niewłaściwe karmy (z dodatkiem antybiotyków oraz hormonów) powodują, że jedzenie Pang jest wręcz szkodliwe dla ludzi. Testy robione przez sieci handlowe nie wykazały jednak zawartości związków toksycznych.
Panga to także nazwa odnosząca się do niespokrewnionej z azjatyckimi sumami, morskiej ryby występującej u wybrzeży południowej Afryki: łac. Pterogymnus laniarius.

Przepisy na filety rybne


Anglia

Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)

Skandynawia

Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny)

Francja

Chaudree (Zupa rybna)
Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
Ttoro (Zupa rybna)

Włochy

Pesce Impanato (Ryba w cieście)

Grecja

Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)

Liban i Lewant

Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Tunezja

Hout Makli (Ryba smażona)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Otak Otak (Ciasteczka rybne)

Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pempek (Pulpety rybne)

Filipiny

Paksiw (Ryba duszona w occie)

Meksyk

Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych