Pica Pollo to najbardziej popularny fast foodem w Dominikanie. Smażony kurczak, którego nazwa pochodzi od hiszpańskich słów picar czyli dziobać lub skubać i pollo (kurczak), nawiązując do sposobu spożywania – małymi kawałkami przy pomocy rąk. Przekąska ta prawdopodobnie została wprowadzone w ubiegłym stuleciu przez chińskich imigrantów, którzy zaczęli docierać na Karaiby i otworzyli pierwsze restauracje specjalizujące się w smażonym kurczaku. Z czasem potrawa uległą procesowi zwanemu Aplatanado, czyli „zdominikanizowaniu” – dosłownie oznacz to „być podobnym do plantana” czyli niezmiernie popularnego tu owocu i oznacza cudzoziemca, który przyjął dominikańskie zwyczaje i kulturę. Obecnie uznawane jest za całkowicie kreolskie (criollo).
Jest to potrawa bardzo podobna do smażonych kurczaków z których słynie południe Stanów Zjednoczonych. Na Dominikanie tradycyjnie przed smażenim mięso się jednak obgotowywało w bulionie. Dziś jest to jednak krok coraz częściej pomijany.
Poniższy przepis uwzględnia proces gotowania, a na filmie powyżej kurczaki od razu są smażone.
Składniki:
– 1,5 kg kawałków kurczaka (udka, pałki, skrzydełka) z kością i skórą
– 1 duża czerwona cebula, pokrojona na ćwiartki
– główka czosnku
– 2 litry bulion
– olej do głębokiego smażenia
Marynata:
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1 łyżeczka grubej soli morskiej
– sok z 2 limonek
Do panierowania:
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki skrobi (mąki) kukurydzianej
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowania:
- W moździerzu (tradycyjnie) utłuc na pastę czosnek z przyprawami po czym wymieszać z sokiem z limonki. Wszystkie składniki marynaty można jednak też zmiksować w blenderze lub malakserze.
- Kurczaka wymieszać w marynacie i odstawić na 2 godziny
- W międzyczasie zagotować bulion z dodatkiem cebuli oraz czosnku
- Mięso kurczaka podzielić na trzy części i partiami obgotowywać około 10 minut w gotującym się bulionie
- Odcedzić i ostudzić
- W misce połączyć składniki panierki i równomiernie obtoczyć w niej kawałki kurczak. Strzepnąć nadmiar.
- W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do temperatury ok. 180 st. C. Mięso smażyć przez 8 – 10 minut , aż skóra będzie złocista i chrupiąca
- Kawałki kurczaka wyjmować z oleju na kratkę lub papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na Dominikanie kurczaka podaje się z mieszanką majonezu oraz ketchupu czyli Mayoketchup i zimnym piwem


