Łączenie mąki oraz ziemniaków i zagniatanie z tego ciasta do pieczenia to specyfika kuchni Apulii. Tak właśnie powstaje znany tutejszych chleb Puddica. Apulijczycy ten sam zabieg zastosowali zresztą do Pizzy popularnej w sąsiedniej Kampanii. Poza dodaniem ziemniaków do ciasta z którego formuje się placki (a właściwie dodanie mąki do ziemniaków) praktycznie niczym się nie różni. Do Pizza di Patate także dodaje się ser, pomidory i inne dodatki dobierane wedle uznania.
Składniki:
– 750 gr ziemniaków obranych
– 250 gr mąki
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie i utłuc na gładkie puree. Odstawić aby wystygły
- Powstałą masę połączyć z mąką oraz oliwą. Jeśli ciasto zrobi się zbyt mało elastyczne dodać oliwy lub wody. W odwrotnym przypadku dosypać mąki
- Z ciasta uformować placek jak na pizzę, przybrać go jak pizzę i piec tak jak pizzę.