Puddica to dość specyficzny placek rodem z Apulii – robi się go z mąki oraz gotowanych ziemniaków. Ugniecione na jednolitą masę ciasto formuje się w duży prostokątny lu okrągły placek, nadziewając lub przyozdabiając pomidorami i oliwkami. Po upieczeniu przypomina nieco focaccię – nawet nazywana jest Focaccia di Patate. Pochodną Puddica jest za to także neapolitańska Pizza di Patate.
Focaccia di Patate robi się także bez dodatku mąki pszennej – przepis na filmie na dole.
Składniki:
Ciasto:
– 2 duże ziemniaki, rozgniecione na puree
– 500 gr mąki
– 200 ml wody
– 7 gr drożdży
– 2 łyżeczki soli
– łyżka cukru
– 2 łyżki oliwy
– rozmaryn
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać: najpierw połączyć ziemniaki z mąką, później dodać drożdże, sól, cukier i dolać wody.
- Wyrobić dość lekkie ciasto (jak na filmie) i na koniec dodać jeszcze oliwy (jeśli będzie trzeba dodać nieco wody).
- Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Pulchną masę przełożyć do nasmarowanej oliwą formy, pozwolić je jeszcze raz wyrosnąć (około pół godziny).
- Ciasto ponakłuwać palcem, aby nieco opadło (jak na filmie), oprószyć rozmarynem i jeszcze skropić oliwą.
- Piec około 30 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
(A poniżej inna wersja Focaccia di Patate bez dodatku mąki pszennej, a za to nadziewana serem i pastą z pomidorów)