Oryginalnie Tiella to gliniany garnek używany na południu Włoch – m.in. w Apulii oraz Kalabrii. Jest wysoki i ma metalową przykrywkę. Używa się go do zapiekania wszystkiego co się da – ciast, pierogów etc. Najsłynniejsza, przynajmniej w Apulii, jest jednak zapiekanka o nazwie Tiella, a przede wszystkim Tiella di Verdura (z warzywami), która jak się przypuszcza jest zapożyczeniem od hiszpańskiej Paelii, na co ma wskazywać zresztą także podobieństwo fonetyczne obu nazw. Stało się to za sprawą dynastii aragońskiej, która w XV i XVII zasiadała na tronie Królestwa Neapolu. Tiella względem paelii oryginalnie była zresztą podobna także ze względu na składniki: owoce morza, warzywa i ryż który później był zastąpiony zarówno przez makaron jak i popularne w Apulii ziemniaki. Poniższa wersja zawiera wyłącznie warzywa, ale można ją wzbogacić o owoce morza.
Zobacz” Tiella di pasta calabrese
Składniki:
– pół kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
– pół kg pomidorów pokrojonych w cienkie plastry
– 2 żółte, słodkie papryki pokrojone w paski
– 2 bakłażany pokrojone w cienkie plastry
– 100 gr startego Parmezanu
– 3 łyżki bułki tartej
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– mała garść siekanej bazylii
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą i warstwami układać warzywa: ziemniaki, paprykę, bakłażany i pomidory.
- W zależności od szerokości naczynia ułożyć kilka podobnych warstw, każdą posypując odrobiną bazylii i czosnku oraz soląc, pieprząc i skrapiając oliwą.
- Całość włożyć do nagrzanego pieca na pół godziny.
- Po 30 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 st. C, wierzch oprószyć parmezanem oraz bułką tartą i zapiekać jeszcze pół godziny.
- Podawać na ciepło lub zimno.
/Fot: AllanThinks//