Polenta Cunsa to rodzaj polenty przygotowywanej w Dolinie Aosty. W górach przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Do gorącej masy z polentą dodaje się któregoś z tutejszych serów – Toma lub Fontina – po czym podlewa się ją tłuszczem (masłem lub roztopioną słoniną – najlepiej Lardo di Arnad) niekiedy wzbogaconym podsmażoną cebulą oraz czosnkiem.
Nie mylić z Polenta Consa serwowaną w Piacenzie.
Składniki:
– 500 gr grysiku kukurydzianego
– 2,5 l wody
– 150 gr Fontiny, tartej
– 100 gr Toma, tartego
– 150 gr masła
– 50 gr Fontiny i Toma, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę. Posolić ją i powoli wsypując grysik ugotować polentę
- Ciągle mieszając dodać utarte sery i w ten sposób gotować jeszcze kwadrans, aż powstanie jednolita masa.
- Całość wyłożyć do płaskiej misy lub na deskę. Posypać serem pokrojonym w kostkę i oprószyć pieprzem.