Pieprz Syczuański / Sansho


Wbrew pozorom Pieprz Syczuański nie jest wcale pieprzem. To owoc różnych gatunków Żółtodrzewu, wiecznie zielonego drzewa rozsianego po całym świecie. Najbardziej znany jest ten pozyskiwany z rosnącego w Syczuanie (region Chin) Żółtodrzewu Pieprzowego (łac. Zanthoxylum piperitum). Trafia on m.in. do mieszanki Pięć Smaków. Charakteryzuje się nieco korzennym, cytrusowym smakiem, a lekkie drętwienie i mrowienie języka odczuwane po jego spożyciu, to nie efekt ostrości, ale zawartości bioaktywnego składnika zwanego po angielsku Hydroxy-alpha sanshool.
Owoce Żółtodrzewu popularne są także w Korei, Indonezji oraz Japonii – jest tu składnikiem mieszanki Siedem Smaków. Do swojego Sansho (zwanego też Pieprzem Japońskim lub Górskim) Japończycy używają jednak nieco innej odmian Żółtodrzewu niż Chińczycy, przez co uzyskują łagodniejsze w smaku ziarna.

Nazewnictwo:
Chiny – Huājiāo, Shānjiāo
Japonia – Sanshō
Korea – Chopi, Sancho (z innego rodzaju Żółtodrzewu)
Indie – Tephal, Tirphal
Indonezja – Andaliman, Tuba

[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych