Queso Frito / Queso de Freír (Smażony ser)


Queso Frito to smażony ser, jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni karaibskiej. Jest nieodłącznym elementem tradycyjnego śniadania Los Tres Golpes podawanego na Dominikanie, ale podaje się go także na Portoryko, w Meksyku i w krajach Ameryki Południowej.
Podstawowym elementem jest tu Queso de Freír czyli dosłownie ser do smażenia – tradycyjny wywodzący się Dominikany biały ser o wysokiej temperaturze topnienia, specjalnie stworzony do smażenia. Ma biały kolor, naturalnie mleczny kolor i lekko słony smak, ale dość neutralny smak. Ma przy tym dość twardą, zwartą konsystencję, dzięki czemu podczas smażenia w oleju złoci się na zewnątrz, tworząc chrupiącą skórkę i pozostaje miękki w środku – ciepły i lekko elastyczny. Nie wymaga przy tym panierowania.
Smaży się bezpośrednio na oleju przez 1-2 minuty z każdej strony
Alternatywne jego nazwy to Queso para Freír, Queso Blanco, Queso Fresco oraz Queso Paisa, którą można spotkać w niektórych regionach Ameryki Południowej.
Przepis ten jest swego rodzaju odpowiednikiem greckiego Saganaki i można go zastąpić greckimi serami do smażenia, takimi jak Halloumi lub Gravierą, KasseriKefalotiri czy Kefalogravierą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych