Salsa Criolla to pasta cebulowa popularna w całej Ameryce Południowej oraz Środkowej – jej nazwę należy tłumaczyć jako sos kreolski. To salsa ba bazie świeżej cebuli, wzbogacany różnego rodzaju dodatkami. Najsłynniesza jest wersja peruwiańska i argentyńska, gdzie dodaje się ją do grillowanych mięs. Własną wersję Salsa Criolla mają jednak również Meksykanie. Szczególnym wzięciem cieszy się na Jukatanie. Tutaj wzbogaca smak lekki mięs, takich jak indyk, kurczak oraz ryby.
Sposób przygotowania: Połączyć wszystkie składniki i doprawić (również solą). Odstawić na noc do lodówki.
Składniki:
– 2 białe lub różowe cebule, posiekane w cienki półtalarki
– 2 chili o grubej skórce (np. jalapeno), zapieczone w piekarniku lub nad gazem, obrane ze skórki i posiekane
– 2 ząbki czosnku, podzmażone na suchej patelni i drobno posiekane
– łyżeczka zmielonych ziaren ziela angielskiego
– pół łyżeczki mielonego pieprzu
– łyżeczka suszonego oregano
– 3 łyżki białego octu winego