Sataraš to rodzaj chorwackiego, bezmięsnego paprykarza – stąd alternatywna nazwa Bećar Paprikaš. Jest to coś w stylu francuskiego ratatouille, czyli zestawu duszonych warzyw. Jego zastosowanie jest jednak znacznie szersze. Sataraš nie podaje się wyłącznie jako dodatek do dań lub lekki posiłek w środku dnia, ale też jako sos do grillowanych lub smażonych mięs – na podobnej zasadzie Baskowie używają swojej, również paprykowej piperady. Jest to więc rodzaj sosu podstawowego (tak jak włoski sos pomidorowy), który Chorwaci często przygotowują niejako “na zapas”, aby zawsze mieć go pod ręką. Gdy u schyłku lata można dostać najlepszą paprykę i pomidory wówczas gotuje się Sataraš w dużych ilościach i wekuje, aby nie zabrakło go także zimą.
Składniki:
– 4 papryki (kolory dowolne), pokrojone w paski
– 4 pomidory (ew. puszka pomidorów), obrane ze skórki i posiekane
– 2 cebule, drobno posiekane
– 1 – 2 ostre papryki, drobno posiekane (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– garść siekanej pietruszki
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Prze ok. pół minuty podsmażyć czosnek z ostrą papryką.
- Dodać cebulę. Oprószyć solą oraz pieprzem i zeszklić.
- Dodać pozostałe warzywa i dusić do miękkości ok 20 minut.
- Gdy sos będzie gotowy dodać siekaną pietruszkę
Sataraš można wzbogacać o inne warzywa, takie jak np. marchewka. Najprostszy sposób podania to do gotującego sosu dorzucić garść ryżu. Popularne jest też serwowanie go z sadzonym jajkiem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)