Sauce Gribiche jest to rodzaj francuskiego sosu majonezowego, bazującego jednak na jajku gotowanym na twardo. Jego smak jest wzbogacony przez różne dodatki, takie jak korniszony, kapary, zioła, a nawet warzywne Julienne. Dla wielu to właśnie te dodatki stanowią o jego istocie i często po prostu łączą je ze zwykłym majonezem. Podaje się go do przekąsek takich jak ryba na zimno czy głowizna cielęca.
Składniki:
– łyżka musztardy
– 2 łyżki octu winnego
– szklanka oleju
– 3 jajka na twardo, obrane ze skorupek
– łyżka kaparów
– łyżka posiekanych korniszonów
– łyżka posiekanej pietruszki
– łyżka siekanego estragonu
– łyżka siekanej trybuli
Przygotowanie:
- Jajka podzielić na żółtko i białko. Żółtko rozetrzeć na drobną masę. Dodać musztardę i przyprawić.
- Powoli dolewać olej, ciągle mieszając
- Dodać ocet, drobno posiekane białka oraz zioła. Zamieszać i przyprawić.