W całej Szwecji nie ma chyba popularniejszego sposobu na przygotowanie śledzi niż zamarynowanie go z koperkiem. Słoiki z Sill Dill są tu popularne jak w Polsce koreczki czy rolmopsy – widać to m.in. na półkach sklepików spożywczych IKEA. „Nordycki” charakter nadaje mu nie tylko wszechobecny na północy koperek, ale ziele angielskie połączone z cukrem, dzięki którym nabiera on słodkawo-korzennego aromatu. Szwedzi bardzo lubią ryby podawane na słodko.
Składniki:
– 4 matjasy posiekane na kawałki
– pęczek kopru posiekany
– cebula drobno posiekana
– 6 zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego
– 5 łyżek cukur
– 5 łyżek octu
Przygotowanie:
- Śledzie ułożyć w słoiku podsypując je koperkiem, cebulą oraz zielem angielskim.
- Do garnka nalać pół litra wody, dodać ocet i cukier. Kiedy płyn będzie gorący, a cukier się rozpuści przelać go do słoika ze śledziami.
- Śledzie marynować przez co najmniej 2 – 3 dni.