Tuńczyk Błękitnopłetwy, ze względu na kolor mięsa w gastronomii nazywany Tuńczykiem Czerwonym to specjalność najlepszego baskijskiego portu rybackiego Saint-Jean-de-Luz. To największa ryba tego gatunku wagą dochodząca nawet do 250 kg. Baskowie marynują go, duszą w ragout albo pieczą na ruszcie w postaci steków. Ala jak przystało na tutejsze danie najbardziej tradycyjny sposób przygotowania to zapiekanie z Piperadą.
Składniki:
– 4 duże steki z tuńczyka (najlepiej czerwonego)
– porcja Piperade
– kieliszek białego wytrawnego wina
– łyżka mąki
– skórka cytryny pokrojona w szerokie paski
– łyżka oliwy
– łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Tuńczyka podpiec na ruszcie z obu stron po 2 minut, aby w środku pozostał czerwony
- Piperadę podgrzać w żaroodpornym naczyniu. Dodać do niej wino i skórkę cytryny.
- Na piperadzie ułożyć tuńczyka i zapiekać około 5 minut. Przed podaniem usunąć skórkę cytryny i całość posypać pietruszką.