We Francji żadne inne danie kuchni baskijskiej nie zyskało takiej popularności jak tutejszy kurczak Poulet Basquaise . Nic dziwnego skoro wprowadza do niej to co w Pirenejach najlepsze – paprykę i powstający z niej sos Piperadę. Sam przydomek basquaise czyli po baskijsku odnosi się zresztą do różnych dań – jest m.in Poisson a la Basquaise czy też Boeuf a la Basquaise – i zwykle oznacza właśnie serwowanie ryb i wołowiny w towarzystwie piperady ( zobacz Thon a la Saint-Jean-de-Luz).
Składniki:
– Kurczak pokrojony na osiem części
– 200 gr Szynki Bajońskiej (ew. innej dojżewającej) pokrojonej w kostkę
– porcja Piperady
– szklanka białego wina
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć kawałki kurczaka (można porcjami), aż się lekko zezłocą.
- W dużym rondlu zrumienić na oliwie szynkę Bajońską. Dodać Piperadę.
- Całość zagotować i dodać wino. Wrzucić do rondla kurczaka i dusić około pół godziny. Podawać z ryżem.