Co do zasady we francuskiej kuchni Salpicon to mieszanka drobno pokrojonych lub posiekanych składników (warzyw, mięs, wędlin etc.), którą później używa się do kanapek, grzanek, nadziewania rolad, a nawet smażenia omletów. Dla basków zamieszkujących południe Francji nazwa salpicon odnosi się do dwóch specjałów. Z jednej strony chodzi tu o usmażone w głębokim tłuszczu, drobno posiekane i marynowane w occie papryki, a z drugiej strony to rodzaj sałatki w której musi znaleźć się ich ulubiona Szynka Bajońska. Co ciekawe jako sałatkę salpicon traktują także Hiszpanie (Salpicon de Marisco), a nawet mieszkańcy Ameryki Środkowej (Salpicon de Res).
Składniki:
– 400 gr Szynki Bajońskiej (ewentualnie innej podsuszanej szynki) pokrojonej w kostkę
– kiełbaska Chorizo posiekana w plasterki
– 2 średnie cebule posiekana w półplasterki
– jedna czerwona i jednak zielona słodka papryka posiekana w plasterki
– pół łyżki pietruszki
– szklanka jogurtu naturalnego
– łyżka oliwy
– sok z pół cytryny
Przygotowanie:
- Szynkę wymieszać z cebulą, papryką oraz pietruszką
- Jogurt wymieszać z cytryną. Posolić i popieprzyć.
- Na patelnie dodać oliwę i zezłocić na niej Chorizo.
- Szynkę i warzywa polać sosem jogurtowym i posypać Chorizo.