Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)


Jak wszystkie narody z pasterskimi korzeniami także Arabowie mają w jadłospisie jagnięcy gulasz. Tradycyjne dodają do niego bakłażana oraz cukinię, niekiedy okrę, a także marchew. Tego typu danie było ponoć jedną z ulubionych potraw proroka Mahometa.
Charakterystycznym dodatkiem do Lahm Bi-Khal jest ocet winny, który pełnił rolę konserwanta mięsa. Tak aby w bliskowschodnich upałach potrawę można było jeść przez kilka dni.
Tak przygotowany gulasz serwuje się z drożdżowymi plackami Khubz lub chlebem, aby można było je maczać w sosie.

Składniki:

– pół kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
– 12 małych, perłowych cebulek lub szalotek
– 8 ząbków czosnku
– 2 cukinie, pokrojonych na kwałaki
– 2 bakłażany, pokrojone na kawałki
– 2 laski cynamonu
– łyżeczka ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
– łyżeczka kminu
– 6 ziaren pieprzu
– 3 – 4 łyżli białego octu winnego
– 2 łyżeczki suszonej mięty

Przygotowanie:

    • Jagnięcinę wraz z szalotkami i cebulą umieścić w garnku. Dodać cynamon, ziarna kopru, kminu oraz pieprzu.
    • Całość zalać wodą, tak aby przykryła składniki i na małym ogniu dusić około trzech kwadransów.
    • Dodać kawałki bakłażana i cukinii, doprawić solą oraz octem winnym. Dusić jeszcze kwadrans, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
    • Podając, porcje gulaszu posypać suszoną miętą.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.