Souris Cloutee d’Ail de Lautrec Rotie (Golonka jagnięca z czosnkiem)


Na płaskowyżu Quercy jagnięce rarytasy, czyli udźce dzieli się jak nigdzie indziej, na trzy części. Górny i soczysty kawałek to sznycel (le Quasi), podczas gdy dolny le Souris to golonka, ale bardzo chuda. Poza mięsem istotę Souris Cloutee d’Ail de Lautrec Rotie stanowi jeszcze czerwony czosnek z Lautrec. Jest on dość podobny do dużego, różowego czosnku dostępnego również w Polsce jego ogromną zaletą jest jednak długi okres przechowywania.

Składniki:

– 6 ząbków różowego czosnku (najlepiej z Lautrec) – 3 z nich pokrojone w płatki, reszta nieobrana,
– 1 goleń jagnięca (souris)
– kaczy smalec (ew. oliwa)

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
    • Mięso ponacinać i nadziać płatkami czosnku. Nasmarować je kaczym smalcem. Jagnięcinę włożyć do żaroodpornego naczynia. Piec godzinę, a potem dodać pozostały czosnek i zapiekać jeszcze dziesięć minut przy uchylonych drzwiczkach do pieca (równocześnie piec pozostały czosnek).
    • Mięso wyjąć z piecyka. Podać wraz z upieczonym czosnkiem i podlane łyżką sosu z pieczenia.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.