Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)


Śledź rzeczny w Polsce znany jest bardziej jako Aloza ew. Parposz (są to dwa gatunki tego samego rodzaju). Zwykł zamieszkiwać tereny przybrzeżne – we Francji jest to wybrzeże oceanu Atlantyckiego (ale także Bałtyku). Stąd w maju i czerwcu wędruje w górę rzek, przede wszystkim Loary, aby w ich wodach złożyć ikrę. Wówczas masowo łowią go rybacy i serwują z rosnącym nad tą samą Loarą szczawiem. Tak rodzi się przepis na Alose de Loire a l’Oseille.

Składniki:

Śledź rzeczny sprawiony
– 12 małych ziemniaków
– 2 szalotki drobno posiekane
– kostka masła
– 2 pęczki szczawiu drobno pokrojonego
– 100 ml wina, najlepiej Muscadet

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Śledzia natrzeć kawałkiem masła i umieścić w brytwannie. Włożyć do piekarnika – piec 20 minut na każdy kilogram ryby.
    • Ziemniaki ugotować na parze.
    • Na trzech łyżkach masła zeszklić szalotkę. Dodać szczaw i wino. Dusić około pół godziny. Dodać resztę masła i podgrzewać jeszcze 10 minut.
    • Śledzia wyłożyć na półmisek i polać go sosem

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych