Arroz Rojo (Ryż czerwony)

Ryż, to obok tortilli podstawowy dodatek w kuchni meksykańskiej. Można jadać go gotowanego na sypko, to jednak mało porywające. Meksykanie lubią intensywniejsze smaki. Dlatego lubią przygotowywać ryż z różnymi dodatkamia. W przypadku Arozzo Rojo na czerwono barwi się go chili lub pomidorem.

Składniki:

– szklanka ryżu (ok. 190 gr)
– 2 szklanki wody
pomidor
– ząbek czosnek
– pół małej cebuli
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Zmiksować pomidora z cebulą, czosnkiem oraz wodą.
    • W rondlu rozgrzać olej i przez minutę, dwie prażyć na nim ryż.
    • Ryż zalać przygotowanym płynem pomidorowym i doprawić solą.
    • Rondel przykryć i gotować 10 – 15 minut, aż ryż wchłonie płyn.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych