Pipian Bianco to nawiązanie do bardziej znanego meksykańskiego sosu Pipian Rojo. Charakterystyczną cechą tamtego przepis jest użycie pestek dyni do zagęszczenia potrawy. W tym przypadku też używa się bakalii dla nadania tekstury: są to jednak migdały ze wsparciem ziaren sezamu. Bardziej nadają się do białego sosu. Zastosowanie obu jest jednak podobne – w tym wypadku salsę podaje się z kurczakiem.
Składniki:
– 6 udek z kurczaka (tzw. pałki)
– 150 gr migdałów łuskanych
– 100 gr ziaren sezamu
– litr bulionu z kurczaka
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– dwie łodygi pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku umieścić kurczaka, cebulę, czosnek, pietruszkę. Zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i gotować ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Na dużej patelni podprażyć migdały i sezam – aż nieco zrumienią – po czym umieścić je w malakserze, zalać pół litrem bulionu i zmiksować
- Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej dodać pastę z migdałów i zagotować.
- Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodać jeszcze bulionu, umieścić w niej udka kurczaka i całość dusić kilka minut