Balik po turecku znaczy ryba – Balik Çorbası jest to więc zupa rybna. To potrawa prosta i uniwersalna, szykowana zarówno na wybrzeżu Morza Czarnego, Egejskiego jak i Śródziemnego. W zależności od regionu przepis ma nieco własnej specyfiki. Dodatkowej uniwersalności nadaje zupie fakt, że stosuje się do niej wszelkiego rodzaju ryby o białym mięsie: od sardeli i sardynek, przez makrele i miejscowego mezgita, a na okoniu morskim i żabnicy kończąc.
Poniżej przepis podstawowy. Zupę można doprawić sosem Terbiye, który stosuje się także w tureckich flaczkach, ew. samą cytryną.
Składniki:
– 1 kg białych ryb, oczyszczonych
– cebula pokrojona na cztery części
– 3 ząbki czosnku lekko rozgnięcione
– 2 listki laurowe
– kilka ziaren pieprzu
– pęczek pietruszki, łodygi oddzielnie, liście posiekane
– garść posiekanego szczypiorku
– 2 litry wody
– 3 łyżki oliwy
Terbiye:
– 2 żółtka jajka
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
-
- Rybę, cebulę, czosnek, laur, pieprz, łodygi pietruszki zalać wodą. Całość doprowadzić do wrzenia.
- Doprawić solą i gotować ok. 10 minut.
- Ryby wyłowić z wywaru i odstawić aby ostygły. Sam płyn przecedzić.
- Gdy ryby ostygną wyfiletować i podzielić na kawałki.
- Ryby z powrotem włożyć do garnka i zalać wywarem. Podgrzać.
- W międzyczasie żółtka utrzeć z mąką, sokiem z cytryny i jogurtem.
- Gdy zupa będzie gorąca dodać Terbiye – najlepiej rozprowadzić go wcześniej, w niewielkiej ilości wywaru.
- Na talerze nałożyć kawałki ryb, zalać zupą i posypać pietruszką.