Yüksük po turecku znaczy naparstek. I właśnie jego przypominają małe pierożki, które stanowią treść tej zupy. W rzeczywistości są to pierożki Manti, w wersji całkeim sklejonej ze względu na konieczność gotowania w płynie (przypominają nieco kołduny). Yüksük Çorbası jest tradycyjnym posiłkiem weselnym. Jest to zwyczaj szczególnie silny na południu kraju, przede wszystkim w rejonie Çukurova. Na wsi, gdzie impreza odbywa się na centralny placu Yüksük gotowany w dużym garnku nad paleniskiem często stanowi główny posiłek podczas uroczystości.
Składniki:
– pierożki przygotowane jak na Manti z użyciem pół kg mięsa (dokładnie zlepione z góry)
– 1,5 litra bulionu
– puszka ciecierzycy
– łyżka suszonej papryki
– łyżeczka mięty
– sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- W garnku zagotować bulion. Dodać mięte i paprykę (najlepiej rozrobić ją w niewielkiej ilości płynu)
- Zupę doprawić solą i pieprzem.
- Do garnka wrzucić pierożki, a po chwili ciecierzyce.
- Całość gotować około 10 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Gdy pierożki wypłyną podawać zalane zupą.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)