Ekşi Aşı z tureckiego tłumaczy się zwykle jako kwaśna zupa (taka translacja obowiązuje przynajmniej w literaturze anglojęzycznej – ekşi oznacza właśnie kwaśny). Kwaskowatego posmaku ma jej nadawać dodatek melasy z granatów. To jednak tylko szczegół przepisu. Przede wszystkim jest to zupa na bazie pomidorów z dodatkiem gotowanych w niej pulpetów. Ekşi Aşı związana jest głównie z rejonem Hatay (turecką prowincją leżącą na wybrzeżu lewantyńskim przy granicy z Syrią) i jej stolicą Antiochią – stąd też często pojawiający się przy nazwie przymiotnik Antakya.
Składniki:
Pulpety:
– 250 gr mielonej jagnięciny
– 250 gr bulguru
– pół cebuli, startej
– 100 ml wody
– łyżka mąki
– łyżka suszonej papryki
– łyżeczka soli
– łyżeczka suszonej mięty
– pół łyżeczki mielonego kminu
– mąka do panierowania
Zupa:
– 2 puszki pomidorów
– cebula, drobno posiekane
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki melasy z granatu
– łyżka suszonej papryki
– łyżka mięty suszonej
– łyżeczka kminu mielonego
– 2 łyżeczki cukru
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Przygotować pulpety: połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę po przykryciem.
- Przygotować zupę: w dużym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę oraz czosnek.
- Doprawić solą oraz pieprzem i dodać pomidory, paprykę, mięte, kmin oraz cukier. Zalać ok. pół litra wody i gotować kwadrans.
- W międzyczasie z mięsa uformować niewielkie pulpeciki wielkości orzechów włoskich i obtoczyć je w mące.
- Pulpety wrzucić do gotującej się zupy i dusić około kwadransa.
- Dodać melasę z granat i gotować jeszcze pięć minut.