İşkembe po turecku oznacza flaki. Tutejszą zupę, w charakterze podobną do tego co jada się z Europie, przygotowuje się z flaków wołowych (w Turcji dla podkręcenia smaku używa się sporo octu i czosnku). Także tutaj traktowana jest jako wzmocnienie w trakcie lub po imprezach, dlatego zazwyczaj znajduje się m.in. w menu zabaw noworocznych. Trurcy do flaczków podają Terbiye czyli sos przygotowany na bazie żółtek jaj wymieszanych z sokiem z cytryny.
Składniki:
Flaki:
– 1 kg oczyszczonych flaków
– 100 ml octu winnego
– 7 ząbków czosnku, posiekanych
– łyżeczka suszonej papryki
Terbiye:
– 2 żółtka jajka
– sok z połowy cytrtny
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
- Flaki umieścić w misce, zalać octem i uzupełnić wodą, tak aby płyn przykrył je w całości. Odstawić na kilka godzin.
- Flaki opłukać, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka. Zalać wodą tak aby przykryła flaki, posolić, dodać czosnek i gotować pod przykryciem około godziny (uzupełniać odparowany płyn).
- W międzyczasie żółtka utrzeć z mąką, sokiem z cytryny i jogurtem.
- Gdy flaki się zagotują doprawić pieprzem i dodać Terbiye – najlepiej rozprowadzić go wcześniej, w niewielkiej ilości płynu z gotowania.
- İşkembe podawać posypane suszoną papryką.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)