Ezo Gelin czy też niekiedy Gelin Çorbası to zupa związana z historią Ezo, młodej kobiety, która sto lat temu mieszkała w miasteczku Dokuzyol opodal Gaziantep na pograniczu Turcji z Syrią. Dwukrotnie nieszczęśliwie żonata wyjechała do Syrii, gdzie po urodzeniu dziewięciu dzieci w latach 50-tych zmarła (gelin po Turecku oznacza pannę młodą). Później stała się bohaterką ludowych opowieści i pieśni, a jej historię w całym kraju rozpopularyzował w kraju film Ezo Gelin. Samą zupę zwykła przygotowywać na emigracji, dla wrogo nastawionej teściowej. Dziś jest to danie, które ze względu na historię i symbolikę, zazwyczaj wchodzi w skład menu weselnych.
Składniki:
– 300 gr żółtej soczewicy, opłukanej i odsączonej
– 100 gr ryżu
– 250 ml soku pomidorowego
– 1,5 l bulionu
– 3 łyżki mąki
– łyżeczka suszonej mięty
– łyżeczka suszonej papryki
– 3 łyżki masła
Przygotowanie:
- Do garnka wsypać soczewicę, zalać bulionem i sokiem pomidorowym. Dodać łyżkę masła, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
- Dodać ryż, posolić i popieprzyć. Gotować kolejne 10 minut.
- W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałe masło i wymieszać z nim mąkę oraz paprykę.
- Zasmażkę wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do zupy. Doprawić ją także miętą.
- Całość gotować jeszcze 10 minut.
(Poniżej na Ezo Gelin Çorbası z dodatkiem bulguru – film w tureckiej wersji językowej)