Bosna ewentualnie Bosner to wiedeński fast-food. Do Austrii przywędrował z południa, z Bałkanów. Jest to poprostu bułka z kiełbasą. Podaje się ją „do ręki” w kilku wariantach m.in.:
– Kleine Bosna, z jedną kiełbaską,
– Grosse Bosna, z dwoma kiełbaskami
– Kafka, do której używa się kiełbasy z różnych mięs ewentualnie dodaje sera lub ostre przyprawy.
Składniki:
półbagietki (mogą być nieco czerstwe), kiełbaski (np. Wiedenki), cebula, liść laurowy, ziele angielskie, musztarda, ketchup i szczypta curry w proszku
Przygotowanie:
Dla nadania bogatszego smaku kiełbaski lub parówki warto ugotować z połówką cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Później wkłada się je do podgrzanych bułek (w piecyku, ew. na patelni) i smaruje musztardą oraz ketchupem zaprawionym curry (w proporcji 1 szczypta na 1 łyżkę). Warto posypać drobno posiekaną cebulką.