Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana)


To najbardziej klasyczne danie środkowej europy. Jadane w Niemczech, Czechach, Austrii i Polsce bazuje na najbardziej powszechnym i najtańszym warzywie czyli ziemniakach. To właśnie one spowodowały, że sałatka ziemniaczana wraz z emigrantami świetnie odnalazła się także w Ameryce.
Jej odmian jest tyle samo ile regionów z których się wywodzi. W południowych Niemczech Kartoffelsalat np. podawana na ciepło. Do ziemniaków dodaje się jabłka, cebulę, szczypiorek, pikle, wędlinę i co tylko przyjedzie do głowy. Sos do niej przygotowuje się zarówno na bazie oleju, majonezu, jogurtu a nawet wytapianego łoju.
Kartoffelsalat je się zarówno jako proste pierwsze danie jak i w postaci dodatku do mięs. Powszechność sałatki powoduje, że nie ma ona kanonicznej receptury. Tylko jedna rzecz się w niej nigdy nie zmienia – ziemniaki.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków, najlepiej małych sałatkowych
– 250 gr pomidorów, najlepiej koktajlowych, pokrojonych (duże pokroić w ósemki)
– 1 mała cebula
– pęczek dymki
– 100 ml oleju (tradycyjnie nie używa się oliwy, raczej olej rzepakowy)
– 3 łyżki białego octu winnego
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:

    • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, w mundurkach z cebulą przekrojoną na pół, listkiem laurowym i kminkiem
    • Blenderem zmiksować olej, ocet winny, musztardę oraz czosnek (żeby sos był puszysty olej dolewać stopniowo, w trakcie miksowania)
    • Ziemniaki przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaków)
    • Ziemniaki wymieszać z sosem, dodać pomidory oraz dymkę posiekaną w talarki

Sałatkę podawać na zimno. Możną ją wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak pietruszka, oliwki czy kapary, a nawet anchovies.

(Poniżej kilka propozycji, skomponowania sałatki ziemniaczanej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych