Žganci w Słowenii, Sterz w Austrii i Pura na chorwackim wybrzeżu to rodzaj Polenty czy też Mamałygi, popularnej w całej południowej części dawnego imperium Austro-Węgierskiego – po niemiecku sterz znaczy tyle co papka i odnosi się zresztą nie tylko do mieszanki kaszy kukurydzianej, ale także np. ziemniaków (Kartoffelsterz) a nawet orzechów. Nazwa žganci wywodzi się za to od słoweńskiego žgati co oznacza czasownik piec i także nie ogranicza się do kukurydzy – Ajdovi Žganci przygotowywane na filmie powyżej bazuje na mące gryczanej (jak się można domyślać ajdov oznacza grykę).
Grubo mielona mąka kukurydziana lub gryczana (niekiedy z dodatkiem mąki pszennej) gotowana z tłuszczem (masłem lub oliwą) podaje się w bardzo różny sposób. Może być na słodko z mlekiem lub miodem. W Słowenii Žganci na śniadanie jada się z boczkiem, a czasem także z kapustą. Służy też jako dodatek do obiadu polany sosem mięsnym lub z dodatkiem kiełbasy.
Można spotkać też Ajdovi žganci robione z mąki gryczanej.
Zobacz również: Kačamak
Składniki:
– 100 gr kaszki kukurydzianej, błyskawicznej
– 400 ml wody (ew. pół na pół wody i mleka)
– 2 łyżki masła
– pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Kaszę zagotować z wodą, według przepisu na opakowaniu.
- Dodać masło i sól.
- Mieszać energicznie, aby nie przywarła do dna.
- Przykryć i odstawić na kilka minut.
Sterz można też dosłodzić, dodać miód, kakao lub cynamon.
(Poniżej Žganci przygotowany tradycyjnie, na chorwackiej wsi)