Brodet / Brudet (Zupa rybna)


Rybna zupa Brodet serwowana na całym chorwackim wybrzeżu, od południowej Dalmacji, aż po Istrię bynajmniej nie jest miejscowym wymysłem. To import z za Adriatyku. W Chorwacji przez wieki pozostającej pod włoskim wpływem została zaimplementowana Brodetto w wersji jaka króluje w Anconie (rejon Marche). Również w Chorwackiej wersji do ryb dodaje się bowiem pomidorów. I to właściwie dwa zasadnicze składniki stanowiące o tej potrawie.

Składniki:

– 1 kg mieszaniny ryb i owoców morza (co najmniej trzy gatunku) pokrojonych „na kęs”
puszka pomidorów
– 3 cebule posiekane w półtalarki
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– liść laurowy
– łyżka rodzynek
– łyżka octu winnego
– łyżka cukru brązowego
– garść siekanej pietruszki
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
    • Do garnka dodać ryby. Poddusić chwilę.
    • Dodać pomidory, rodzynki, ocet i cukier. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Gotować około trzech kwadransów – lepiej nie mieszać aby nie uszkodzić ryb, ale potrząsać nieco garnkiem
    • Jeśli zbyt dużo płynu odparuje uzupełniać go wodą. Należy jednak pamiętać, że Brodet ma dość gęstą konsystencję.
    • Przed podaniem posypać pietruszką.

 
Brodet tradycyjnie serwuje się z palentą.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych