Chinotto to zarówno nazwa włoskiego napoju gazowanego, jak i rodzaju gorzkiej pomarańczy z którego jest robiony. Są to owoce niewielkiego Drzewa Pomarańczowe o Liściach Mirtu (łac. Citrus myrtifolia), który to rozbudowaną nazwę zawdzięcza podobieństwu do Mirtu Pospolitego. Swoją nazwą Chinotto nawiązuje do Chin z których wywodzą się pomarańcze.
Małe gorzkawe owoce tradycyjnie wykorzystywało się do robienia dżemów oraz kandyzowało, a sok był bazą smakową do napojów i stał się składnikiem digestifów. Wykorzystywano do nich zielone, niedojrzałe owoce uprawiane na Riwierze Liguryjskiej z Savoną jako centrum zbiorów, a karierę zrobiły na przełomie XIX i XX wieku. W 1932 roku San Pellegrino wprowadziło na rynek pierwszy swój napój Chinotto, który sprzedaje do dziś pod nazwą Chinò. Masowa produkcja zaczęłą się w latach 50-tych gorzkawy smak tak dobrze się przyjął, że nawet powstała Fanta Chinotto.


