Chortomageira (Warzywa duszone)


Warzywa, szczególnie te liściaste od wieków były powszechnie obecne w kuchni greckiej. Co do zasady serwuje się je na trzy sposoby: surowe, jako nadzienie do ciast lub pierożków (tak jak np. w Spanakopitas), a także gotowane. Przygotowanie Chortomageira jednogarnkowego dania warzywnego – chortos oznacza zieleninę czy też zioła, a mageiros to czasownik ugotować – ma więc długą tradycję. To proste danie wiejskie i nie ma ustalonej listy składników. Ważny jest jednak tradycyjny dodatek roślin strączkowych.

Składniki:

– 100 gr fasoli czarne oczko (lub innej małej, jasnej fasoli) moczonej 2 godz. w wodzie
por pokrojony na plasterki
– 2 cukinie pokrojone na plasterki
– 0,5 kg zieleniny nadającej się do gotowania (szpinak, kard, jarmuż, rukiew etc.) poszarpanych na mniejsze kawałki
– garść posiekanej pietruszki
– garść posiekanej mięty
– 150 gr grzybów podzielonych na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości)
– 5 czerwonych cebul posiekanych na półplasterki
– 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
– pół szklanki oliwy

Przygotowanie:

    • Fasolę odcedzić, zalać nową wodą, gotować około kwadransa (aby była miękka) i znów odcedzić.
    • W bardzo dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę.
    • Zieleninę, pora, cukinię oraz grzyby wymieszać i dodać do cebuli. Przykryć i dusić ok. 5 minut.
    • Dodać ziemniaka i gotować kolejne 10 minut.
    • Pod koniec duszenia dodać fasolę i gotować jeszcze trochę – można nieco zredukować sos.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych