Reżim kościoła greko-katolickiego jest daleko ściślejszy niż rzymskiego. Między innymi dlatego w Grecji post odbywa się tu w poniedziałki, środy oraz piątki. Przy takiej tradycji ogromne robi się zapotrzebowanie na dania bezmięsne. Wody, szczególnie wokół wysp greckich nie są bardzo obfite w ryby. Dużo łatwiej trafić na morskie mięczaki, takie jak kalmary oraz ośmiornice. Stąd są one znacznie tańsze od ryb i od zawsze bardziej dostępne, także dla uboższych Greków.
Poniżej przepis na Plaki z kałamarnicy. Jest to tradycyjny grecki sposób przygotowania dań, który polega na zapiekaniu ich w sosie pomidorowym. Najczęściej stosuje się jednak nie do owoców morza, ale fasoli – tak powstaje Gigantes Plaki.
Analogicznym przepisem na rybę duszoną w pomidorach jest tureckie Orkinos Pilaki (w tym przypadku Tuńczyk). Z tych dań można zresztą wywodzić pochodzenie popularnej w Polsce tzw. Ryby po Grecku.
Składniki:
– 16 kalmarów sprawionych
– 4 cebule posiekane w półtalrki
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 gałązki pietruszki drobno posiekane
– 4 gałązki kolendry drobno posiekane
– 4 gałązki kopru drobno posiekane
– 10 pomidorów obranych ze skóry i posiekanych (mogą być z puszki)
– 2 listki laurowe
– oliwa
Przygotowanie:
- Cebulę oraz czosnek zrumienić na 3 łyżkach oliwy. Posolić, popieprzyć i dodać zioła. Zamieszać.
- Do cebuli dodać pomidory, liście laurowe i łyżeczkę cukru. Całość dusić około kwadransa.
- Kalmary obgotować 5 minut.
- Piekarnik nastawić na zapiekanie, na temperaturę 180 st.C.
- Na płaskim półmisku ułożyć kalmary, zalać duszonymi warzywami i zapiekać 10 minut.