Plaki to stara grecka metoda przygotowania dań, która polega na zapiekaniu ich w sosie pomidorowym. Stosuje się ją m.in. do warzywa, czasem zapieka się też np. ryby i owoce morza (patrz: Kalamari Plaki), a nawet kiełbaski. W ten sposób najczęściej przygotowuje się jednak fasolę, szczególnie odmiany gigantes – to tzw. Gigantes Plaki. Często serwowane są jako meze. Mają własny odpowiednik w kuchni tureckiej: to tzw. Pilaki. Pokrewnych potraw można szukać zresztą także na samych Bałkanach – Prebranac to zapiekana fasola serwowana w Serbii.
Składniki:
– 400 gr fasoli typu Piękny Jaś, namoczonej przez noc
– 2 puszki pomidorów bez skórki posiekanych
– cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– łyżeczka oregano
– łyżeczka cukru
– szczypta mielonego cynamonu
– dwie łyżki siekanej pietruszki
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Fasolę odcedzić, włożyć do garnka, zalać świeżą wodą. Gotować około godziny i ponownie odcedzić.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
- Dodać pomidory, fasolę, oregano, cukier i cynamon. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Całość dusić kilka minut, po czym przełożyć do płaskiego, żaroodpornego naczynia. Wstawić do pieca.
- Fasolę z sosem zapiekać ok. godziny. Po wyjęciu oprószyć pietruszką i jeszcze skropić oliwą.
Plaki z fasoli po upieczeniu można też posypać, słonym kruszonym serem takim jak feta.