Gloucester Cheese and Ale (Zapiekanka z serem)

Jak sama nazwa wskazuje ta zapiekanka z serem oraz piwem wywodzi się z angielskiego Gloucester. Mieszankę serowo-alkoholową zazwyczaj podawało się w tutejszych gospodach jako zakąska do piwa. Gloucester Cheese and Ale serwowana była też na koniec wieczornego posiłku po zjedzeniu mięs. Trudny do zdobycia ser Gloucester można zastąpić bardziej popularnym Cheddarem. Zapiekance powinien towarzyszyć Brown Ale do popicia.




Składniki:

– 150 gr Gloucester lub Cheddara pokrojonego w plasterki
– 100 ml piwa typu Brown Ale
– 4 kromki chleba
– łyżeczka musztardy (najlepiej English Mustard)

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Ser ułożyć w żaroodpornej brytwannie. Posmarować go musztardą.
    • Całość zalać piwem i na 10 minut wstawić do piekarnika.
    • Z chleba zrobić tosty i posmarować je roztopionym serem z piwem
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych