Żółta pasta curry to najłagodniejsza, ale jednocześnie najrzadziej używana z tajskich ostrych past curry Kaeng Phet. Kurczak to najpopularniejsze połączenie jakie używa się do tego typu past. W związku z tym, iż jest to łagodna wersja tajskiego curry można użyć mięsa z piersi. Kaeng Kari Gai ma rodowód hinduski, o czym przypomina nie tylko nazwa (Kari to po hindusku curry) ale tekże użycie w tym daniu ziemniaków niezbyt popularnych w Azji Południowo-wschodniej.
Składniki:
– pierś kurczaka pocięta na paski
– 200 ml mleka kokosowego
– 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
– 3 łyżki żółtej pasty curry
– 2 szalotki posiekane w cienkie półplasterki
– łyżka sosu rybnego
– 2 łyżeczki cukru brązowego
– łyżka oleju
Przygotowanie:
- W woku rozgrzać olej. Przez 2 minut smażyć pastę curry.
- Dodać mięso i ziemniaki. Mieszając smażyć około 5 minut.
- Dodać szalotkę, sos rybny i cukier. Smażyć około 2 minut.
- Całość zalać mlekiem kokosowym. Dusić jeszcze kwadrans.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)