Kaeng Jued Wun Sen (ew. Kaeng Djuut Wun Sen lub Kaeng Chued Wun Sen) to dość specyficzny rodzaj tajskiego curry czyli kaeng. Nie jest to sos czy też pasta ale zupa i w dodatku dosłowne tłumaczenie wskazuje, że to zupa bez smaku. Kaeng Jued jest bowiem rodzajem łagodnego rosołu z kurczakiem lub wieprzowiną, z dodatkiem makaronu celofanowego.
Poniżej przepis na zupę z wieprzowiną czyli Kaeng Jued Wun Sen Mu.
Składniki:
– 250 gr mielonej wieprzowiny
– litr bulionu
– 100 gr makaronu celofanowego
– 2 cebule drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– garść liści szpinaku wodnego (ew. zwyczajnego)
– 3 łyżki siekanej kolendry
– 4 łyżki sosu rybnego
Marynata:
– łyżka sosu rybnego
– łyżka sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku siekanego
– łyżeczka mielonego pieprzu
– łyżeczka mąki ryżowej lub kukurydzianej
Przygotowanie:
- Składniki marynaty połączyć z sobą i wymieszać z wieprzowiną.
- Z mięsa uformować małe kulki i odstawić na 3 – 4 godziny.
- Makaron celofanowy przygotować: moczyć kwadrans w gorącej wodzie.
- Zagotować bulion i dodać do niego wszystkie składniki poza makaronem i kolendrą.
- Gotować kilka minut, aż pulpety się ugotują (powinny wypłynąć).
- Do miseczek nałożyć makaron celofanowy, zalać go zupą i oprószyć kolendrą.